De fysieke binnen grenzen in Europa gaan vanwege de vluchtelingencrisis misschien weer op slot, maar op het internet gaat de Europese integratie verder, als het aan de Europese Commissie ligt.
De Europese Commissie vindt dat het tijd is om de Europese binnengrenzen op het internet te slechten. Op dit moment doen Europeanen amper aankopen in andere landen: slechts 15 procent van de Europese consumenten doet online aankopen in een ander Europees land.
De belangrijkste struikelblokken voor de pan-Europese internethandel zijn de verschillen in verbruiksbelasting zoals btw en de verschillende regels rond garantie op producten.
Het btw-probleem – vooral een probleem voor de webshops die btw moeten afdragen – wordt voorlopig niet opgelost. Het probleem van de garantie wordt wel aangepakt. Wie straks bij een bedrijf elders in Europa online een product koopt, krijgt als het aan de Europese Commissie ligt twee jaar garantie; ook als het gaat om tweedehands producten.
Niet goed geld terug
Bij digitale producten, denk aan films en games, krijgt de consument straks zijn geld terug als de dienst na herhaaldelijke pogingen niet blijkt te werken. Ook moet er een einde komen aan ‘geo-blocking’, het fenomeen waardoor je bepaalde streaming-diensten als Netflix in het buitenland niet, of beperkt kan gebruiken.
Detailhandel Nederland, de belangenvereniging van winkeliers is blij met de plannen, maar vindt dat de Commissie dan wel dezelfde regels voor fysieke en webwinkels gelijk moet trekken. "Online geldt straks de garantietermijn van twee jaar, maar als het product in de fysieke winkel wordt verkocht kan een andere termijn gelden. Zo kan het voorkomen dat bepaalde producten, zoals een vloer, deels in de winkel worden besteld, en deels online. Dan moeten natuurlijk wel dezelfde garantietermijnen gelden, anders wordt er een onwerkbare situatie gecreëerd”, aldus de brancheorganisatie in een persbericht.
Volgens de Europese Commissie levert één digitale Europese markt de economie 415 miljard euro op.
Lees ook
Online shoppen in het buitenland? Zo zit het met invoerrechten
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl